Ngiakoumakis

 

Γιακουμάκης Νίκος

Βιογραφικό

Γεννήθηκα το 1968 στο Καστέλι Κισσάμου, και έζησα εκεί τα παιδικά μου χρόνια έως το 1975, όπου μετοίκησα στα Χανιά.
Ξεκίνησα να χορεύω το 1978 -λαμβάνοντας μαθήματα χορού από τον Γιάννη Μουντάκη από το Έλος Κισάμου- στον Παγκρήτιο Όμιλο Βρακοφόρων του Κ. Βενιανάκη. Το 1981 συνέχισα να χορεύω για την σχολή χορού «Ο ΧΑΝΤΑΜΠΗΣ», γνωρίζοντας κι ακούγοντας εκεί, σημαντικούς τραγουδιστές των Χανίων, όπως τον Αθουσομανώλη (Λουλούδας) από τα Κεραμειά Κυδωνίας, το Γιάννη Χατζάκη από τον Κάμπο Κισσάμου, το Μανώλη Κωνσταντουλάκη από τα Καράνου Μουσούρων, το Γιάννη Τζιγκουνάκη (Γριβογιάννη) από το Τζιτζιφέ Αποκορώνου κ.α.
Μαθητής Γυμνασίου, επισκεπτόμουν σχεδόν καθημερινά το καφενείο του Συλλόγου Μουσικών Ν. Χανίων «Ο Χάρχαλης» και το καφενείο «Λυράκια» στο παλιό λιμάνι Χανίων, όπου καθημερινά σύχναζαν κι έπαιζαν μουσική βιολιστές, λυράρηδες  και λαγουτιέρηδες της εποχής και ο κόσμος χόρευε ελεύθερα.
Το 1985 επέστρεψα στον Παγκρήτιο Όμιλο Βρακοφόρων και ταξίδεψα με τον σύλλογο σε εκδηλώσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Από το 1987, όταν κι άρχισαν να ξαναβρίσκουν θέση στα γλέντια οι Κισσαμίτες και οι Χανιώτες μουσικοί κι ο χανιώτικος χορός, ασχολήθηκα περισσότερο με το χορευτικό ύφος και τον τρόπο απόδοσης του χορού.
Κατά τα φοιτητικά μου χρόνια στην Θεσσ/νίκη, συνομίλησα και συγχόρεψα με πολλούς χορευτές απ’ όλη την Ελλάδα, συμμετέχοντας (ως χορευτής και στην εκμάθηση χορού) στις χορευτικές ομάδες της Παγκρήτιας Αδελφότητας Μακεδονίας, της Ένωσης Κρητών Φοιτητών Θεσσαλονίκης, της Ένωσης Φοιτητικών Εστιών Θεσσ/νίκης (Χ.Ο.Φ.Ε.Θ.) και των Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης.
Από το 1998 έως το 2002, ασχολήθηκα και πάλι με την ομάδα χορού του Παγκρητίου Ομίλου Βρακοφόρων Χανίων, και το από το 2002 ως το 2105 με τον πολιτιστικό σύλλογο «ΤΟ ΡΟΔΟ», σε πολλά πολιτιστικά δρώμενα.

Ως τέκνο εκπαιδευτικών (αμφοτέρων Κισσαμιτών), έλαβα από αυτούς και το ευρύτερο οικογενειακό μας περιβάλλον, πολλές παραστάσεις για την αξία του λαϊκού πολιτισμού, αρκετά βιβλία και κείμενα σχετικά με την ιστορία, τη λαογραφία, την μουσική και τον ελληνικό πολιτισμό και λόγο γενικά.
«Διδάσκω» πλέον κρητικό χορό στους συναδέλφους του δικηγορικού συλλόγου Χανίων από το 2014 έως σήμερα, και πρόσφατα συμμετείχα στην θεατρική ομάδα του δικηγορικού συλλόγου Χανίων στα έργα «12 ένορκοι» και «10 μικροί νέγροι». Είμαι πρόεδρος του ταμείου αλληλοβοήθειας δικηγόρων Χανίων.

Βαγγέλα Κατερίνα

Βιογραφικό

Η Κατερίνα Βαγγέλα γεννήθηκε το 1982 στην Ιεράπετρα Κρήτης. Ασχολήθηκε με τον παραδοσιακό χορό από την παιδική της ηλικία και με τη διδασκαλία χορού από το 2002 δίπλα στον  χοροδιδάσκαλο Ν. Μεταξάκη.
Μέλος της χορευτικής ομάδας του Δήμου Ιεράπετρας (1999 – 2004) και ένα από τα ιδρυτικά μέλη της «Χορευτικής ομάδας Ιεράπετρας» (2005 – 2014). Μια ομάδα χορού που ασχολείται αποκλειστικά με τους τοπικούς χορούς του Λασιθίου και κυρίως της Ιεράπετρας.
Συνεργάζεται αποκλειστικά με το βιολάτορα Β. Βαρδάκη και έχει συμμετάσχει σε πλήθος εκδηλώσεων – φεστιβάλ καθώς και τηλεοπτικές εκπομπές παρουσιάζοντας τη Γεραπετρίτικη μουσικοχορευτική παράδοση.
Είναι δασκάλα χορού στη Κοιν. Συνετ. Επιχείρηση «Μουσικοχορευτικό εργαστήρι ΠΥΡΡΙΧΟΣ» καθώς και σε Πολιτιστικούς Συλλόγους και σχολεία.
Το Νοέμβριο του 2015 αναλαμβάνει ως υπεύθυνη της «Χορευτικής ομάδας Ιεράπετρας» την δημιουργία εφηβικής - παιδικής ομάδας καθώς και την οργάνωση του 1ου Σεμιναρίου χορού στη πόλη «Χορεύοντας την Ελλάδα».
 Το Μάρτιο 2016 παρουσιάζει την 1η παράσταση χορού με δικά της κείμενα, σκηνοθεσία και καλλιτεχνική επιμέλεια «Ο Πόλεμος και ο Έρωτας».
Το Μάιο 2016 σε συνεργασία με την ΚΟΙΝΩ.ΠΟΛΙΤΙ.Α  του Δήμου Ιεράπετρας δημιουργεί την «Δημοτική Ομάδα Χορού».